Информации

Пребарување

Loading

Отворена линија

02 155 22

24 ЧАСА НА ДЕН

Пријавете !!!

Mито, корупција, кражби на дрво и други злоупотреби во шума.

Галерија

Контакт

Централа: 02 2 581 080

Директор: 02 2 581 083

Факс: 02 2 581 824

komunikacii@mkdsumi.com.mk

Актуелности

О Г Л А С За продажба на огревно и техничко дрво

Врз основа на чл.35 од Статутот на Јавното претпријатие за стопанисување со државните шуми ,,Македонски шуми,, п.о. Скопје, директорот на Јавното претпријатие, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

За продажба на огревно и техничко дрво 

ЈП”МАКЕДОНСКИ ШУМИ’ - СКОПЈЕ ПОВИК ЗА ИНТЕРЕС

Се повикуваат сите заинтересирани коминтенти (купувачи) на огревно и техничко дрво да се пријават на повикот во ЈП”Македонски шуми”. Јавното претпријатие на  најтранспарентен начин отпочнува со склучување на купопродажни договори со сите заинтересирани субјекти кои ќе се пријават на овој повик и кои ги исполнуваат условите од повикот, прописите и критериуми донесени од претпријатието.

Проект „ Програма за зачувување на природата во Македонија“

На 10.12.2014 година во просториите на ЈП Македонски шуми се потпиша Меморандум за соработка меќу НЦП од Швајцарија и ЈП Македонски шуми. Договорот го потпишаа ѓ-ѓа Зора Урех од Helvetas Swiss Intercooperation,  тим лидер на “Програмата за зачувување на природата во Македонија“ и во име на генералниот директор на ЈП Македонски шуми, Жарко Караџоски, г-дин Коста Парлапанов, помошник директор на Секторот за информатички и комуникациски технологии, инвестиции и развој

Потпишан првиот Рамковен договор на ЈП Македонски шуми со странска фирма

Компанијата „ Еуро Њујорк Ма-Воод“ во сопственост на турскиот државјанин Халил Ибрахим Кучукдевеџи од Истанбул ќе отвори фабрика во Македонија за преработка на техничко дрво, а финалниот производ ќе го извезува на европските пазари. 

ПРИДРУЖИ СЕ НА ПОШУМУВАЊЕТО

Почитувани граѓани на Република Македонија,  

Покана на состанок

Почитувани,

ЈП „Македонски шуми“ ги поканува граѓанските организации на првиот организационен состанок за подготовки во претстојната сезона на пошумување „Есен 2014 година“

 

Покана

Во ЈП „Македонски шуми“, денес (04.08.2014) е одржана Конференција за печат на тема„Намалување на цената на буково огревно дрво“.

     Конференцијата за печат, во отсуство на генералниот директор Жарко Караџоски,  ја одржа помошник директорот на Секторот за комерцијални работи, м-р Тони Јованов.

ЈП „Македонски шуми“ ја намалува цената на буковото огревно дрво

Сите заинтересирани граѓани кои сакаат да купат буково огревно дрво од стовариштата на ЈП „Македонски шуми“, веќе од денес може да го сторат тоа, по нова, намалена цена за 10 % за сите физички лица и 15 % за граѓаните корисници на социјална помош.

УПАТСТВО ЗА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛИ ЗА СОБИРАЊЕ НА ФИЗИЧКИ ЛИЦА (СОБИРАЧИ) И ВОДЕЊЕ РЕГИСТЕР НА ИЗДАДЕНИ ДОЗВОЛИ ЗА СОБИРАЊЕ

И З В Е С Т У В А Њ Е

за ограничување на собирањето и откупот на плодови

на боровинка (VACCINIUM MYRTILLUS) во 2014 година

И З В Е С Т У В А Њ Е

за ограничување на собирањето и откупот на плодови

на модра смрека  (JUNIPERIS COMMUNIS) во 2014 година

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Овластено лице за комуникација

21.март – Меѓународен ден на шумите

 

 

 

Генерално собрание на Обединетите нации ја прогласи 2011 година за Меѓународна година на шумите, со што се укажува на значењето на одржливото стопанисување, зачувување и одржливиот развој на сите видови шуми.

Караџоски: Можноста за регионална соработка и желба за развој гарантираат успех

Јавните претпријатија за шумарство и Министерствата за земјоделство (шумарски сектори)од земјите во Југоисточна Европа, денес на иницијатива на ЈП „Македонски шуми“ седнаа на заедничка маса за да ја договорат понатамошната регионална соработка.

Набавка на нови теренски возила

Во периодот, од крајот на 2013, до почетокот на 2014/14год. набавени 33 теренски возила

Триесет возила (Дачиа-Дастер) се распоредени во сите 30 подружници, а додека три возила (Шкода-Јети) се наменети за потребите на Дирекцијата.

Караџоски: Морав да укинам бенефити на работници, не сум делел откази

Директорот на „Македонски шуми“, Жарко Караџоски, негира дека донел одлука за отпуштање на 20 вработени во кавадаречката подружница на јавното претпријатие

Претставници од ИП и Амбасадата на САД во Македонија, во посета на ЈП Македонски шуми

На 25. 02. 2014 во канцеларијата на генералниот директор на ЈП Македонски шуми се одржа средба помеѓу претставници од ИП и Амбасадата на САД во Македонија

Потпишан Меморандум за соработка

Потпишан Меморандум за соработка меѓу:

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Р. Македонија

Рангирани лица од јавниот оглас за вработување

Рангирани лица од јавниот оглас за вработување за 300 извршители (лица со инвалидност)

Оглас

 Оглас за јавно наддавање за продажба на основни средства како старо железо

Дванаесетата по ред акција „Ден на дрвото “ успешно се реализира во сите делови на Македонија

Со Акцијата Ден на дрвото-Засади ја својата иднина, која есенва се одржа на 27.11.2013 година, Македонија ќе се збогати со уште 5 милиони дрвја со што ќе се надмине бројката од 45 милиони садници досега посадени само со акцијата „Ден на дрвото“.

Прес на ЈП Македонски шуми во врска со преземени мерки за намалување на штети од шумски пожари и пл

На пресот одржан во просториите на ЈП Македонски шуми, учествуваа директорот на ЈПМШ, Жарко Караџоски, кој рече:

“ЈП Македонски шуми во изминатиот период презема бројни мерки за намалување на штетите од шумски пожари поради што допринесовме оваа година штетите да бидат значително помали.

Ден на дрвото – засади ја својата иднина” есен 2013 година

За претстојната акција за пошумување “Ден на дрвото – засади ја својата иднина” есен 2013 година,  ЈП Македонски шуми активно се подготвува за реализација на истата, според  техничко оперативните можности.

Известување за ограничување на собирањето и откупот на плодови

Ограничување на собирањето и откупот на плодови на модра СМРЕКА  (JUNIPERIS COMMUNIS) во 2013 година.

Ограничување на собирањето и откупот на плодови на боровинка

Ограничување на собирањето и откупот на плодови на боровинка (VACCINIUM MYRTILLUS) во 2013 година.

ЈП “Македонски шуми“ со Решение бр. 15-733/1 го ограничува времето за собирање и откуп на боровинка во 2013 година.  Собирањето и откупот се одредува да започне на 1-ви Агуст 2013 година и трае до 15-ти  Септември 2013 година. 

Информација –други шумски производи

Зголемувањето на јавната свест за значењето на шумите и нивната економска, социјална и еколошка улога во секојдневниот живот на граѓаните на Република Македонија  налагаат  поголема одговорност во управувањето со шумите како природен ресурс, 

Разубавување на автопатот Катланово-Хиподром

Во интерес на заштитата на животната средина и разубавување на околината во рамките на Акцијата Денот на дрвото, пролетно пошумување, на автопатот Катланово-Хиподром во околината на главниот град Скопје, ЈП Македонски шуми и ЈП Државни патишта, со заедничка акција решија да засадат 5000 декоративни садници.

Реализација на инвестициона програма

Конференција за печат на генералниот директор на ЈП Македонски шуми, г-дин Жарко Караџоски

Потпишан меморандум за разбирање меѓу УНДП и ЈП “Македонски шуми”

Јавното претпријатие „Македонски шуми“ и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), на 16 јануари 2013 година потпишаа Меморандум за разбирање за една поширока заедничка иницијатива во Преспанскиот регион.

Започнато оградувањето на оградено ловиште “Мала круша“ во ловиштето “Рожден“ во Кавадарци

На 24.12.2012 година, во месноста “Мала круша“ беше промовиран почетокот на изградбата на новото оградено ловиште на ЈП „Македонски шуми”.

Намалување на цената на огревното дрво во ЈП Македонски шуми

Генералниот директор на ЈП Македонски шуми, Жарко Караџоски на прес конференцијата одржана на 26.09.2012г. во складот на ЈП Македонски шуми во населба Драчево, рече: 

Активирање на целосна забрана за движење во шума

Поради високите температури во овој период во годината зголемена е опасноста и појавата на шумски пожари.

Во партнерство со природата – новата филозофија на работење на „Македонски шуми“

Денес, 10.јули, 2012. во просториите на ЈП Македонски шуми, генералниот директор , Жарко Караџоски одржа Конференција за печат на која го објави почетокот на ребрендирањето на ЈП Македонски шуми.

Конференција за печат на генералниот директор на ЈП Македонски шуми, г-дин Жарко Караџоски

Реализација на дел инвестиционата програма на  ЈП "Македонски шуми", набавка на 3  нови градежни машини (булдожери) за потребитe на  ЈП "Македонски шуми"

Ден на дрвото, есенско пошумување, 2011

В среда, по осми пат се организира акцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“. Во есенското засадување планирано е да се засадат околу 5 милиони и 700 илјади дрвца.

Ден на дрвото

По повод шпекулациите за денот на одржување на Денот на дрвото, информираме дека за терминот на одржување на есенското пошумување 2011 г., јавноста ќе биде благовремено известена.

Намалување на цената на огревното дрво во ЈП "Македонски шуми"

На 18.10.2011г., во просториите на дирекцијата, конференција за печат одржа генералниот директор на ЈП "Македонски шуми" Жарко Караџоски.

Обновување на возниот парк во ЈП Македонски шуми

Генералниот директор, Жарко Караџоски при доделувањето на втората транша на теренски возила Лада Нива, на уште десет подружници на јавното претпријатие им се обрати на раководителите на подружниците, со куса елаборација на новата инвестициона програма на ЈП Македонски шуми, чиј почеток на реализација започна токму со набавката на вкупно 20 теренски возила Лада - Нива, планирани за оваа година.

Ден на дрвото, пролетно пошумување, 2011

Пролетното пошумување, како дел од Акцијата Ден на дрвото-засади ја својата иднина се одржа на 31. март, 2011. година. Денот го одбележа големата излезност на граѓаните ширум државата, што се должеше на убавиот пролетен ден и на стекнатата навика и желба на овој ден да се засади дрвце.

ЕУ сака да стави крај на трговијата со дрвни сортменти добиени по нелегален пат!

Законот кој треба да биде донесен од страна на европската комисија за регулирање на дрвните сортиментите, ќе ги направи увозниците одговорни за внесување на суровини кои се нелегално посечени.

Конференција за печат на директорот на ЈП "Македонски шуми"

На 01.02.2011. година, во просториите на ЈП „Македонски шуми“ ,Директорот на ЈП „Македонски шуми“ Жарко Караџоски одржа Конференција за печат на која на новинарите им ги објасни и аргументира своите ставови во врска со наводите на Антикорупциската комисија и нејзиниот претседател Илми Селами.

2011 Меѓународна година на шумите

Шумите за луѓето, е мотото под кое се ќе се одбележува овој настан

Со одлука на ОН за првпат, службено, 2011. година е прогласена за меѓународна година на шумите. 

Конференција за печат во ЈП Македонски шуми

На 03.06.2010. година, во просториите на дирекцијата на ЈП Македонски шуми , се одржа Конференција за печат на тема Продажба на огревно дрво во ЈП "Македонски шуми".

Јубилеј “10 години од постоењето на ЈП Македонски шуми“

Стопанисувањето со шумите во Република Македонија е засновано врз комплексност, многуфункционалност и трајност во производството, при што се води сметка за здравиот однос кон шумите, еколошките принципи за зачувување на животната средина и нега и обновување на шумите.

Барање

Екологија

mkdsumi

повеќе

Монографија

  • mkdsumi

Списание

СИЗП

  • mkdsumi

Контакт