Информации

Отворена линија

02 155 22

24 ЧАСА НА ДЕН

Пријавете !!!

Mито, корупција, кражби на дрво и други злоупотреби во шума.

Галерија

Контакт

Централа: 02 2 581 080

Директор: 02 2 581 083

Факс: 02 2 581 824

komunikacii@mkdsumi.com.mk

За Шумите

Р.С. Македонија се простира на површина од 2 543 200 ха.

Според најновите податоци од Посебните планови за стопанисување со шумите кои се за стопанска намена (состојба,2008.година), вкупната шумска површина во РСМ изнесува 1.091.857,59ха, од кои 835.055,82ха се вкупно обрасната површина и 256.801,77ха необрасната шумска површина(голини).

Треба да се напомене дека има уште 80 000 ха или 7,32% шуми и шумско земјиште со мало стопанско значење, за кои нема изработено Шумско -стопански основи.

Во обрасната шумска површина влегуваат 255.444,74ха високостеблени шумски насади, 546.179,40ха нискостеблени шумски насади, 14.459,50ха шумски култури и 18.978,18ха се шикари.

... повеќе

 

Актуелно

Воведена целосна забрана за движење во шума

Одржана работна средба со претставници од синдикатот

 

 

 • ПОЧУВСТВУВАЈ ГО ШУМОТ НА ШУМИТЕ
 • ШУМА, ТОА Е НАШАТА ЗЕЛЕНА БАНКА
 • НА ШУМАТА НЕ И Е ПОТРЕБЕН ЧОВЕКОТ, НА ЧОВЕКОТ МУ Е ПОТРЕБНА ШУМА
 • ПРИРОДАТА НИКОГАШ НЕ ГИ КРШИ СВОИТЕ ЗАКОНИ
 • СО ПРИРОДАТА КАКО ВОДИЧ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАСКИТА
 • АКО САКАШ ДА УНИШТИШ ЕДЕН НАРОД, УНИШТИ МУ ГИ ШУМИТЕ
 • ЗА ДА СЕ ЗАЧУВА ШУМАТА ТРЕБА ДА СЕ САКА
 • НАД СЕ ЦАРУВА ПРИРОДАТА, ОСВЕН НАД СТРАВОТ ПРЕД НЕА
 • ДА И ПОМОГНЕМЕ НА ПРИРОДАТА ДА ГИ ЗАЧУВА СВОИТЕ ШУМИ
 • САМО ЗАЕДНО МОЖЕМЕ ДА ЈА ЗАЧУВАМЕ УБАВИНАТА ОД УНИШТУВАЊЕ
 • НЕ ОСУДУВАЈ ЈА ПРИРОДАТА, ТАА ГО НАПРАВИЛА СВОЕТО, СЕГА НА ТЕБЕ Е РЕД
 • АКО ВОДАТА Е КРВОТОК, ВОЗДУХОТ БЕЛИ ДРОБОВИ, ПОЧВАТА ХРАНА, ШУМИТЕ СЕ ЖИВОТ
 • МОРАМЕ ДА БИДЕМЕ ДОСЛЕДНИ НА ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАА ИЛИ ЌЕ БИДЕМЕ ЖРТВИ НА НЕМИЛОСРДНАТА РЕАЛНОСТ
 • ВРЕМЕТО ГО СЛЕДИ КАЛЕНДАРОТ НА ПРИРОДАТА
 • ОД СЕКОЕ ДРВО СВИРКА НЕ БИДУВА
 • ПАТОТ КОН ИДНИНАТА ПОМИНУВА НИЗ СЕГАШНОСТА, А СЕГАШНОСТА ЈА КРЕИРАМЕ НИЕ САМИТЕ, СО СВОЈОТ ОДНОС КОН ЖИВОТНАТА СРЕДИНА.
 • ПРИРОДАТА НЕ ПРОСТУВА, ПРИРОДАТА ПРЕДУПРЕДУВА
 • ДРВОТО НА ДРВО СЕ ПОТПИРА, А ЧОВЕКОТ НА ЧОВЕК
 • ЧОВЕКОТ Е ЕДИНСТВЕНО РАЗУМНО СУШТЕСТВО КОЕ НЕРАЗУМНО ЈА УНИШТУВА ШУМАТА
 • КИСЕЛИТЕ ДОЖДОВИ СЕ СОЛЗИ НА ОПОМЕНА КОИ ПРИРОДАТА МУ ГИ ИСПРАЌА НА ЧОВЕКОТ
 • ЧОВЕКОТ Е КАКО СТЕБЛО- ЗЕЛЕНО ИЛИ СУВО, ЗАВИСНО КАКВИ ЗБОРОВИ ИЗГОВАРА
 • НАСКОРО ВОЗДУХОТ ЌЕ БИДЕ ТОЛКУ ЗАГАДЕН, ШТО ЌЕ ДИШЕМЕ НА СВОЈА ОДГОВОРНОСТ
 • ЧОВЕКОТ ГО ЗАБОРАВИЛ ЈАЗИКОТ НА ПРИРОДАТА ПА ЗАТОА НЕ ГИ РАЗБИРА НЕЈЗИНИТЕ СЕ ПОЧЕСТИ ОПОМЕНИ
 • Луѓето коишто не се грижат за опстанокот на дрвјата, наскоро ќе живеат во свет во кој самите тие нема да можат да опстанат
 • Некој седи во сенка денеска, затоа што некој друг посадил дрво пред многу време
 • Нема дрво за сенка? Не обвинувај го сонцето. Обвинувај се себеси.
 • Она што им го правиме на шумите во светот е само одраз на она што си го правиме себеси и еден на друг
 • Најдобро време да се засади дрво е пред 20 години, а второ најдобро време е сега.
 • ЧОВЕКУ, ВНИМАВАЈ ШТО ПРАВИШ ВО ШУМАТА - ЖИВОТНИТЕ ТЕ ГЛЕДААТ!
 • НЕ ЌЕ НАЈДЕШ ВРВ АКО НЕ СИ ГО НОСИШ СРЦЕТО КАКО ВИСОКА ПЛАНИНА
 • СЕГАШНОСТА ЈА КРЕИРАМЕ НИЕ САМИТЕ, СО СВОЈОТ ОДНОС КОН ЖИВОТНАТА СРЕДИНА
 • НЕ ЌЕ НАЈДЕШ ВРВ АКО НЕ СИ ГО НОСИШ СРЦЕТО КАКО ВИСОКА ПЛАНИНА
 • НА ПРИРОДАТА И Е ПОТРЕБНО РАЗБИРАЊЕ
 • ШУМАТА ОДИ ПРЕД ЧОВЕКОТ, А ПУСТИНАТА ОДИ ПО НЕГО
 • ВРЕМЕТО ГО СЛЕДИ КАЛЕНДАРОТ НА ПРИРОДАТА

Барање

Отчетност

Барање

Барање

Барање

МЖСПП

 • mkdsumi

Екологија

mkdsumi

повеќе

Монографија 1998-2018

 • mkdsumi

Монографија 1998-2008

 • mkdsumi

Списание

МКФФИС

 • mkdsumi

Контакт