Информации

Отворена линија

02 155 22

24 ЧАСА НА ДЕН

Пријавете !!!

Mито, корупција, кражби на дрво и други злоупотреби во шума.

Галерија

Контакт

Централа: 02 2 581 080

Директор: 02 2 581 083

Факс: 02 2 581 824

komunikacii@mkdsumi.com.mk

Актуелности

Директорот на ЈПНШ, Зоран Ѓорѓиев оствари средба со претседателот на ССМ, Дарко Димовски

Во просториите на ЈП Национални шуми, денес, 02.06.2020 година, остварија средба Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија, Дарко Димовски и Генералниот Директор на ЈП Национални шуми, Зоран Ѓорѓиев, на која се дискутираше за состојбата во јавното претпријатие поврзана со Корона вирусот COVID – 19 и предизвиците со кои се соочуваат работниците и раководството во Јавното претпријатие.

На средбата Генералниот Директор, Зоран Ѓорѓиев го информираше Претседателот на ССМ, дека со сериозни напори од страна на раководството на претпријатието е исплатена платата за месец април на 01.06.2020 година, а се прават напори до 15.06.2020 година да биде исплатена и платата за месец мај со што во целост ќе бидат надминати предизвиците за навремена исплата на платата на вработените.

Директорот Зоран Ѓорѓиев информираше дека јавното претпријатие Национални шуми кое е на самофинансирање се соочи со сериозни предизвици поради тоа што наплатата и продажбата во месец март и април поради здравствената криза беше намалена за 100%. Во првите 2 квартала ЈП целосно се финансира по основ на склучени купопродажни договори со правни субјекти-пилани, синдикални организации, пензионерски здруженија, како и договори со граѓани кои тие ги уплаќаат како авансни уплати по основ на веќе склучените договори. Истите, согласно новонастаната ситуција – вонредна состојба, не беа и нема да бидат во можност во целост да ги испочитуваат одредбите во склучените договори каде што треба да ги вршат уплатите. Но и покрај тоа во изминатиот период нема намалување на бројот на вработените во ЈП Национални шуми кој во моментов изнесува 2.247 работници.

Истовремено, Сојузот на синдикатите на Македонија ќе упати и посебно барање до надлежните институции и Владата, за потребата од финансиска поддршка на претпријатието согласно донесените Одлуки, се со цел навремено сервисирање на платите на 2.247 работници, вработени во ЈП Национални шуми.

Претседателот на ССМ Дарко Димовски и Генералниот Директор на ЈП Национални шуми, Зоран Ѓорѓиев се согласија дека здравствената криза не смее да премине во економска криза која ќе се почувствува на грбот на работниците, а за што во наредниот период заеднички ќе дејствуваат.

Назад

Барање

Отчетност

Барање

Барање

Барање

МЖСПП

  • mkdsumi

Екологија

mkdsumi

повеќе

Монографија 1998-2018

  • mkdsumi

Монографија 1998-2008

  • mkdsumi

Списание

МКФФИС

  • mkdsumi

Контакт